Categorieën
Darmen

Darmflora

Ons maagdarmstelsel is bevolkt met bacteriën. Er zijn goede en slechte bacteriën. De gezondheid is voor een groot deel afhankelijk van de verhouding tussen die twee: hoe meer goede bacteriën, hoe beter je de slechte onder de duim kan houden en hoe gezonder je bent.

Als je voldoende goede bacteriën hebt – je noemt dit de darmflora -, heb je ook een dikke slijmvlieslaag in het maag-darmkanaal. Deze laag is een barrière en zorgt ervoor dat alleen de goede voedingsstoffen doorgelaten worden naar de bloedbaan. Als de barrière tekort schiet, kunnen onverteerde voedselbestanddelen en ook schadelijke stoffen de darmwand passeren en in ons lichaam verstoringen veroorzaken. Hierdoor kan je ziek worden of bijvoorbeeld allergisch. Bij steeds terugkerende infecties van het slijmvlies, bijvoorbeeld in de maag, blaas of mond, duidt op een slechte darmflora waar de slechte bacteriën de overhand hebben.

Het is dus heel belangrijk om voldoende goede bacteriën te hebben. Ze eten graag de vezels uit groente en fruit, zogenaamde prebiotica. Om de goede stammen in stand te houden is het daarom van belang veel groente en fruit te eten. Aangezien de slechte bacteriën van (geraffineerde) koolhydraten houden, kun je die beter beperken: eet dus niet te veel brood en andere granen, aardappelen en pasta’s en kant en klare producten.

Toch kan het soms nodig zijn de goede bacteriën aan te vullen, middels een zogenaamd probiotica preparaat. Dit zijn zakjes met gedroogde probiotica (de goede bacteriën). Door ze op te lossen in een glas water, worden ze weer actief. Doe dit drie maal per dag, een aantal weken of maanden lang en je voorziet je lichaam van een prachtig beschermingsmechanisme tegen allerlei kwalen. De duur van de kuur is afhankelijk van hoe slecht de darmflora was. Je weet dat je een goede flora hebt, als je twee keer per dag ontlasting hebt (cigaren) die niet drijven of plakken. Dan pas kun je stoppen met de zakjes.

Voor wie is deze maatregel van belang? Voor iedereen die graag optimaal beschermd wil zijn tegen ziekmakende stoffen, die een optimale spijsvertering wil of z’n gezondheid en welbevinden wil verbeteren.