Basissuppletie

Uitgangspunt van orthomoleculaire therapie is altijd gezonde voeding. Echter, in veel gevallen kun je toch niet om suppletie heen: het nemen van extra voedingsstoffen door middel van een supplement. Aan de ene kant omdat sommige voedingsstoffen minder in onze voeding zitten dan vroeger. Maar aan de andere kant ook omdat onze leefstijl veel meer voedingsstoffen vergt dan voorheen. En door vervuiling kun je soms ook niet om suppletie heen: zeevis bijvoorbeeld levert voor ons essentiële voedingsstoffen, maar door de zware metalen is het toch niet verantwoord om iedere dag vis te eten. Dus dagelijks een omega 3 capsuletje is absoluut aan te raden.

Ook vitamine D krijgen we niet dagelijks voldoende binnen. Onze huid moet het aanmaken, onder invloed van zonlicht. Maar de zon moet dan wel recht genoeg boven je staan. En in Nederland kan dat alleen in de maanden juli en augustus. Maar dan moet in die maanden wel de zon schijnen. En je moet lang genoeg met blote armen en gezicht in de zon zitten, zonder zonnebril! Kortom: een hoop voorwaarden, waar veel mensen niet aan voldoen. Gevolg: veel mensen blijken een fors vitamine D-tekort te hebben, wat vaak pas aan het licht komt als er klachten zijn.

Zoals al eerder gezegd vergt onze leefstijl – met veel stress en drukte – veel voedingsstoffen. Dagelijks een multivitaminepreparaat geeft van alle vitamines wat extra, wat we echt wel kunnen gebruiken.

Omega 3, vitamine D3 en een multivitaminepreparaat zou bij iedereen een plekje op het aanrecht mogen hebben. We noemen dit basissuppletie. In de genoemde doseringen kan het klachten voorkomen. Om al bestaande klachten op te lossen, zijn vaak hogere doseringen nodig. Maar dit is maatwerk: voor iedereen zal dit verschillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *